Înaltpreafericita moțiune. Ce-a fost asta?

  •  
  •  
  •  

Demiterea guvernului Dăncilă a venit cel puțin pentru mine ca o eliberare după aproape patru ani de umilință în care priveam neputincios cum tot felul de agarici și iluștri lingăi de partid hăcuiau legile justiției, cerându-și public iertare față de pușcăriași pentru faptul că statul ăsta paralel îi aruncă în grea temniță pentru simplu motiv că au furat, delapidat, violat, jefuit sau ucis.

Totul în România de după 2016 se făcea doar pentru el, marele gândac mustăcios, pentru pușcăriași și bineînțeles pentru băjeții de partid “cinstiți” care munceau pe cioate pentu folosul țării neînțelese și criticată pe nedrept de mironosiții de europeni. Momentul premergător votării moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dragnea 3 alias Dăncilă, a reprezentat o clară lecție de luptă politică încadrată strict în limitele negocierilor deschise, secrete, directe sau indirecte. Ludovic Orban și colaboratorii apropiați au demonstrat că atunci când își doresc ceva cu adevărat, pot și guvernul marionetă a fost izbit.

Confirmarea capacității de negociere a premierului desemnat a venit atunci când a reușit în ciuda faptului că se prezenta în parlament cu un guvern monocolor și minoritar să obțină votul de încredere. După 4 noiembrie am zis clar că liberalii și-au amintit de faptele înaintașilor și pornesc din țeavă de tun să repare ce au stricat hoardele hunilor și găgăuzilor conduse de Dragnea Han. Anularea recursului compensatoriu a fost semnalul bun. Gata! Liberalii lui Orban erau zodia luminată sub care România lui 20-20 intra.

A urmat ceea ce mulți așteptau. Revenirea la alegerile pentru primari în două tururi….dar ceva s-a rupt. De ce s-a rupt? Pentru că în același timp declarau la unison că vor alegeri anticipate. Dar cum? Alegerile anticipate pot fi declanșate numai dacă două guverne nu trec de votul parlamentului în cazul când guvernul Orban ar fi demis. Dar cine să-l demită și pentru ce? Și iată că primul mare semn de întrebare a apărut atunci când liberalii au anunțat cu surle și trâmbițe modificarea legii alegerilor locale și revenirea la cele două tururi de scrutin pentru primari prin asumarea răspunderii guvernului.

Dar la naiba!Trandafirii din vaza cu flori a lui Iliescu și drujbele ungurești nu vor așa ceva nici în ruptul capului. Este ca și cum te-ai duce în pădure să belești ursul de blană doar cu un briceag, fără pușcă, muniție și gonaci. Ei taci mi-am zis! Știe Orban ce face. Negociază omul la sânge, că doar a demonstrat că este profesor la acest capitol. Imediat după ce moțiunea de cenzură a plecat din Kiseleff, am așteptat să văd artă, nene. Negocieri a la Orban ca să-i pună din nou pe psd-iști cu botul pe lăbuțe. Dar…nimic. Tăcere, indiferență și așteptare. Negocieri nema! Așa că mi-au încolțit în scăfârlie primele semne de îngrijorare. Să sacrifice liberalii una din așteptările majore ale populimii doar pentru motivul că simt că-s pe val și vor alegeri anticipate în anul în care oricum ele au loc la termen? Să fie așa?

Din păcate seara premergătoare votării moțiunii m-a lămurit. Chiar asta au vrut! Votarea în ritm de kalashnikov a 25 de OUG-uri a demonstrat clar că și-au regizat cu pricepere demiterea. Au sacrificat alegerile locale pentru cele anticipate. Ce va urma? Hmm…Orban este acum conștient că PSD-ul și groful de Istvan va accepta orice formulă de guvern doar ca să nu-și piardă pensiile speciale, așa că cei doi viitori premieri desemnați nu se vor prezenta în fața parlamentului pentru votul de încredere în termenul prevăzut de lege.

Prin urmare, alegerile anticipate au cale liberă. Și ce poate fi mai rău pentru democrație decât atunci când milioane de Vasile sau Ion din satele înoroiate ale țării sunt chemați într-o duminică din miez de vară să voteze, punându-i în față patru liste cu jdemi de nume și însemne electorale pentru ca el, neștiutorul de carte și dependentul de nea primarul, să-și aleagă alesul. În concluzie, Înaltpreafericita moțiune ne-a demonstrat una peste alta că politicienii decid ce este bine în primul rând pentru ei și apoi ce este bine și pentru noi, bineînțeles dacă mai este loc.

Lasă un răspuns